Statliga penningaffärer

Hallå igen
Nu har jag hört nåt på radion igen, den här gången sas det att de svenska mynten i fortsättningen skulle tillverkas i Finland. Vadå? Tänkte jag, vad sysslar dom med nu då? Nåväl jag sökte lite på nätet och fann massor. Som att Sveriges riksbank redan sålt myntverket i Eskilstuna till finska statens myntverk, Rahapaja Oy. Svenska myntverket i Eskilstuna ingick i riksbankens dotterbolag AB Tumba bruk. Försäljningen skedde 2001 och meddelades i ett pressmeddelande 14 november från riksbanken. Anledningen till försäljningen var att riksbanken hade för avsikt att renodla sin uppgift, inte handla med pengar utan pengar?! Nej deras huvuduppgift ska vara att ansvara för ett stabilt penningvärde och främja finansiell stabilitet.

Så då kan man ju säga att sedan 2001 har våra mynt tillverkats av ett finskt företag, men i Sverige, eller hur? Nyheten på radion var, att våra mynt nu skulle tillverkas i Finland istället för i Sverige. Nu kommer min automatiska fråga: hur är det med konsekvensbeskrivning av detta? Har man kollat upp onödiga transporters miljöpåverkan. Det blir ju så att säga dubbla transporter, först av råmaterialet till Finland för tillverkningen och sedan till brukarna i Sverige. Miljöpåverkan samt ökat CO2 utsläpp ska, ensligt mitt synsätt, alltid ingå i en upphandling. Det ska inte bara vara att någon längre bort, kan lägga ett billigare bud, man ska bevisa att det blir billigare i alla led. Var kommer metallen till mynten ifrån? Hur transporteras den? Hur ska transporten av den färdiga varan göras? Hur ofta?

Jag läste en artikel i en av Sveriges dagstidningar och där kunde man läsa om upphandlingen av tillverkningen av de svenska mynten. Andra företag hade också lämnat in anbud, upphandlingen ska ju ut i hela EU.


Av tradition har alltid ett land tillverkat sina egna pengar, sen tidigt 1600 tal fanns tillverkningen i Stockholm. I de nordiska länderna låg mynttillverkningen i deras huvudstäder. Förra året tillverkade de anställda på AB Myntverket i Eskilstuna 200 miljoner svenska och utländska mynt. När Riksbanken skulle upphandla tjänsten för kommande år anmälde sju mynttillverkare sitt intresse. Det svenska Myntverket slogs ut samtidigt som serbiska Narodna Banka Srbije, tyska Staatliche Münzen Baden-Württemberg och Belgiens nationella myntverk. De tre som kvalificerade sig var Royal Mint i Storbritannien, Spaniens Real Casa de la Moneda samt Myntverket i Finland AB (Rahapaja OY). Av dem var det bara Myntverket i Finland som lämnade in ett slutligt anbud, och därmed är det klart att de svenska guldtiorna, femkronorna, enkronorna och femtioöringarna kommer att tillverkas i Vanda nära Helsingfors framöver. Avtalet gäller i tre år, med möjlighet till maximalt tre års förlängning.


Så sedan årsskiftet 2008 tillverkas nu de svenska mynten i Finland av moderbolaget, alltså de som redan köpt upp myntverket i Eskilstuna. Men varför flytta tillverkningen till grannlandet då man redan har en fabrik i brukarlandet?

Enligt pressen så föll upphandlingen på att man var tvungna att följa upphandlingslagen och att myntverket hade slarvat i sin ansökan. Myntverket hade tydligen ramlat på något miljökriterium. Agneta Rönström, administrativ chef på Riksbanken: - Vi följer Lagen om offentlig upphandling. Enligt vår bedömning uppfyller Myntverket inte våra "skall-krav", och det är nödvändigt om man ska kvalificera sig, säger hon.(citat från www.DN.se 1 okt 2007). Därmed sättes punkt för det historiska arvet av 1012 års obruten mynttillverkning i Sverige. Det finns olika sätt att skriva historia och bli hågkommen på!


I Eskilstuna blir man inte arbetslös, där tillverkas mynt till andra länders riksbanker, medaljer till Nobelpriset, Svenska Dagbladets bragdmedalj och statens belöningsmedaljer.


Idag är det mycket debatterande i media om utförsäljning av statliga företag i Sverige. Myntverket såldes 2001 under förra regeringens mandatperiod. Men de som skriker högst nu de har redan glömt sina egna affärer. Men det är alltid lättare att klaga och kritisera andra än ta på sig skulden för egna misstag. Detta torde alla tänka på, både makthavare och vi vanliga!

Tills något mer retar mig

Eder Inquam

Kvinnojobb och strejk

Lite tankar om sjuksköterskornas strejk


Hur kan det komma sig att just den yrkesgruppen har så dåligt betalt? Är det inte helt enkelt därför att det är ett kvinnoyrke. I Finland var det nära att hela yrkeskåren sa upp sig, för att visa sitt missnöje och markera sitt ställningstagande. Men samtidigt måste man som yrkeskår ha allmänhetens gillande och accepterande, försvinner förtroendet från den breda massan, ja, då blir det inte roligt för yrkesgruppen, det kan t.o.m. bli en negativ respons med spott och spe. Härom året försökte sig kommunal på en låglönesatsning, även där var det mest kvinnor som berördes. Man ville att kollektivet skulle vara solidariskt och låta vissa grupper få löneförhöjningen medan andra skulle stå tillbaka. Vilket naturligtvis inte gick för sig.

Varför är det just kvinnor som hamnar i dessa låglönegrupper. Varför har de arbeten som kvinnor utför lägre status? Och varför har man hittat på olika tariffer beroende på kön?

Det sägs rent ut att kommer det för många kvinnor in i en yrkesgrupp då sjunker statusen!

Väldigt märkligt, men vilket ansvar har vi då i dessa tankebanor. Hur agerar de tjejer/kvinnor som blir mamma/mor? Försöker man peppa sina döttrar att ta för sig och lära sina söner att vara ödmjuka och toleranta? Svaret på den frågan kan vi se runt om oss i samhället, gå in i vilken klädbutik som helst så ser man skillnaden mellan flickor och pojkar. HM, KappAhl, Lindex, Domus, JC ja i alla dessa butiker har vi rosa pluttenuttiga kläder med glitter och trams till flickorna och murriga mörka färger med knäppa detaljer till pojkarna. Jag för min del köper aldrig annat än neutrala kläder till barn.

Indoktrineringen av de små liven startar tidigt så det är inte så konstigt att det blir som det blir. Det är dags för alla flickor-tjejer-kvinnor-damer att slänga av sig det ok vi har på våra axlar, Florence Nightingale syndromet. ( för den intresserade läs på Wikipedia om Florence http://sv.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale, klicka på länken och läs).
Det sägs att kvinnor har det naturligt i sina gener att vårda, ta hand om, må så vara, men det är inget som med automatik ska göra att kvinnor har lägre lön än sina manliga kollegor.


Tittar vi tillbaka i tiden, så har kvinnorna alltid dragit ett tyngre lass än männen, då var det en praktisk uppdelning som man inte pratade så stort om. Under tider då männen varit borta från hus och hem har kvinnorna skött allt. Under andra världskriget så lovordades alla dessa kvinnor som ställde upp och jobbade i fabrikerna som byggde flygplan, som höll industrin igång. Man sa rent ut att hade inte kvinnorna funnits, ja då hade det inte funnits någon infrastruktur att falla tillbaka på, då kriget var slut. På vilket sätt har kvinnornas arbete premierats sedan dess? Då kriget var slut så slängdes kvinnorna ut, de skulle tillbaka till hemmen och sköta sitt, "bliv vid din läst". Tyvärr var det inte så enkelt och det är det inte än heller. Ett eget arbete ger frihet och en möjlighet att klara sig själv. Men de gamla tankemönstren lever fortfarande kvar. Idag ska kvinnan göra lika mycket mannan, dvs. jobba heltid men plus att hon också ska sköta hem och barn plus hinna med like allt extra som dyker upp som t.ex. förenings aktiviteter för/med barnen.


Nu har jag kommit långt ifrån strejken men det är lätt att man svävar iväg, och jag tror att det ligger så mycket annat bakom, denna motvilja att ge kvinnor den lön som de förtjänar. I sammanhanget finns också ett annat stort problem, det är ju så många kvinnor vi pratar om! Alla dessa lågavlönade kvinnor, ska alla dessa ges en skälig lön för deras arbete då skulle troligen hälften av alla jobben försvinna och då skulle inte några verksamheter fungera! Vad ska vi göra då? Jo, ta bort de delade tarifferna, kan männen ha högre lön än kvinnorna, ja då kan alla ha samma lön. Börja där, höj lönerna till samma nivå, männen kan vara utan löneförhöjning under en treårsperiod medan kvinnorna fasas in på samma nivåer. Detta gäller i hela samhället. Vi måste få bort statusskillnaden mellan könen. Lyckas vi med det, ja då behöver inte sjuksköterskor eller andra grupper strejka som idag, för då blir deras arbete något som vi värdesätter på ett helt annat sätt.

Så klart att det finns massor med grupper i samhället som borde få högre lön lika väl som det finns grupper som borde få lönesänkningar!

Många tankar blev det, och med förhoppning om att sjuksköterskorna kommer till en bra uppgörelse, så avslutar jag för denna gång.

Lev väl Inquam


RSS 2.0