Livsmedel till mat eller bränsle

Ingenting är nytt under solen sägs det... hörde på radion om att de höga livsmedels priserna kommer att gynna de fattiga bönderna i Afrika, om dom nu lyckas producera mer än dom gör idag. Syniskt uttalande, men tyvärr så sant. Det som odlas av dessa fattiga bönder hamnar antingen på det egna bordet eller det eventuella överskottet, på deras lokala marknader och inte på någon exportmarknad där bonden kan tjäna stora pengar. Men varför stiger då priset på livsmedlen, klart en orsak är att vi blir fler och fler som ska ha mat men det är inte hela sanningen. Andra större makter är i rörelse, idag har bonden ett val, sälja till mat eller till de företag som producerar biobränslen. Får man högre betalt för sin skörd om grödan blir till biobränsle och så småningom en del i bränslet E95 så är det klart att man säljer dit man får mest betalt. Hur kan det komma sig att vi använder våra grödor till biobränsle istället för till mat, då det ju är stor del av jordens befolkning som svälter.

Det beror till stor del på att hela världen går i de sju systrarnas ledband, de stora oljebolagen, dessa ser hellre att vi kör på olika blandningar där man spär ut bensinen än går över till helt oljebefriade alternativ. Så länge som dom tillåts styra så kommer utvecklingen och forskningen inom de alternativa framdrivningarna att hindras eller i alla fall saktas ner. Funnes inte intressena inom oljeindustrin så skulle våra bilar drivas med helt andra system och oljan skulle användas till betydligt nyttigare saker än bara eldas upp!

Alternativ behövs då den globala uppvärmningen ställer till allt fler oanade problem som t.ex. att det regnar på Antarktis vilket gör att pingvinerna får problem, deras miljö ska var i det närmaste regnfri, snö, blåst och kyla är deras melodi.

EU anser dessutom att vi i Sverige ska minska våra CO2 utsläpp med ytterligare 20 % oavsett de besparingar och neddragningar som vi redan gjort. Var ska den minskningen ske? Det är snart dags att slakta den heliga kon - transporterna i vårt land. Varför ska det köras så många långtradare samtidigt som järnvägen kör samma väg. Så svårt kan det väl inte vara att styra över all trafik som går att köra på järnväg dit och bespara oss det onödiga utsläppen som denna dubbelkörning ger. Inför ett CO2 tillägg på alla transporter låt lastbilarna betala sina kostnader det kan väl inte vara rimligt att man ska kunna köra varor med lastbil genom hela Europa och inte behöva betala för sina utsläpp och onödigt slitage på vägar mm. Tittar vi söderut i central Europa så transporteras mycket på vatten, man har ett väl utbyggt kanalsystem där pråmar kör massor med gods. Här i Sverige tror man visst att båtar det är Viking Line eller Stena Line där man åker på kryssning och har kul. Lastbåtar det har man glömt vad det är. Konstigt att man i land med så lång kust inte utnyttjar sina vattenvägar. Hoppas att våra politiker törs agera i denna fråga och löser problemet med alla onödiga transporter.

Just in time - konceptet är egentligen Japanernas hämnd på oss i västvärlden, för att vi anföll dom, det var dom gav oss dessa evinnerliga långtradartransporter och med dom avgaser och föroreningar.


Gott Nytt År alla där ute

Inguam


Dan före Dopparedan

23 december


Än är det inte julafton, men det närmar sig tolvslaget. Denna för mig underbara högtid men med så många måsten. Hur många är vi som pysslar och sysslar inför julafton som fixar och donar för att allt ska bli så bra som möjligt? Massor av oss finns i hela landet, varför är vi sådana slavar under våra egna kvarnstenar. Mindre stress och färre måsten skulle vara bra för flertalet av oss som inte gått och lagt oss ännu.

Hur många av oss drömmer om att kunna åka bort nånstans över julen, kanske ta in på ett hotell där allt finns, all den mat som man inte hinner äta upp hemma. Tänk att bara få sätta sig vid ett bord ta från ett bord bara det som jag vill ha och slippa bry sig för det som dom andra vill ha. Jag hörde en person som sa att julmaten den hinner man aldrig äta upp utan den "slits ut" fram och tillbaka i kylskåpet i en vecka, efter den tiden är det både maten och ätarna som är slitna. Vi drömmer om den perfekta julen men den mat och de julklappar som vi önskar våra nära och kära vi vill ge våra nära det bästa och det vi tror att dom vill ha, det blir till en spiral av måsten och krav som vi dansar efter.

Flera av oss avnjuter flera julbord innan själva julen är här, det kan vara firman/jobbet skolan eller bara ett kompisgäng som går ut och äter ett av alla de julbord som serveras i vårt avlånga land. Vi tar för oss av det vi vill och äter så vi nästan mår illa. Julbord börjar serveras tidigt allt för kommersen ett nytt sätt för etablissemanget att suga ur oss lite mera surt förvärvade pengar. Men även detta hör julen till, att få provsmaka lite på det som vi sen ska kunna frossa hemma hos oss själva.

De olika näringsställena lockar med olika varianter på julbord, men vad vill vi egentligen ha? De flesta vill ha sill och potäter, inte speciellt dyr mat, sen ska det finnas lax av flera de slag, skinkan icke att förglömma och så allt det småvarma. Olika vanor i olika delar av landet men ack så gott. Men får man inte den julmat man vill ha ja då blir man lite sur. Eller tänk att lockas med en inbjudan om julfest och så får man nymodig mat, igen skinka ingen prinskorv, nej då blir vi sura igen. Julen är en mysig högtid men det behövs så lite för att det ska gå snett. Vi är väldigt bundna till våra traditioner vad gäller julen, vi är mer flexibla under de andra högtiderna och storhelgerna. Nästan så man kan ha en slogan: Rör inte min Jul. Viktor Rydbergs rim om enbart tomten är vaken, men så här dan före dopparedag är vi fler än tomten som är vakna. Julen är den helg som jag värdesätter mest, det är mörkt det blir så mysigt med alla ljus finns det snö så skiner den upp, det ska helst också vara flera grader minus.

Minutvisaren kryper sakta fram mot tolvslaget, jag ska fortsätta en lite stund till.


God Jul önskar jag er alla
Inquam


RSS 2.0