Statliga affärer

Hörde på tv nyheterna att Vin & sprit affären var klar, alltså försäljningen av det statliga bolaget. Jag tänkte hur dum får man bli?! Vem har egentligen givit våra makthavare mandatet att sälja ut ett statligt bolag? Detsamma gäller föresten med försäljningen av Telia. Statliga bolag det är ju vårat, vi som bor i landet, det ska man inte kunna göra som man vill med, bara för att man råkar sitta i regeringsställning. Ser vi på Vin & sprit så generade det ett antal miljoner till stadskassan som sedan kunde användas som delbetalning av de alkoholrelaterade sjukdomar som behandlas av den allmänna sjukvården. Visserligen fick man aldrig in så mycket pengar att det täckte, vad dessa sjukdomar kostar vården årligen. Men nu då, nu blir det bara kostnader för staten. Möjligheten att dessutom använda styrmedel genom det statliga Vin & sprit den är också borta.

Nu lovar de franska köparna att inget ska förändras, att allt ska fortsätta som innan köpet, fan trot!  Att man tror på decentralisering och ska låta verksamheten i Åhus bestå, jaha vilka garantier har man för det. Den som köpt bolaget kan ju göra vad dom vill med det. Antingen säljer man nåt eller så säljer man inte. Skulle inte tro att det finns med en massa om-klusuler där köpet går tillbaka om köparen inte sköter sig. Undrar om det går att förstatliga igen om man så vill? Skulle vara intressant att veta!

Ett stort franskt bolag har genom detta fått tillåtelse att köpa ett av de starkaste svenska varumärkena: Absolut Vodka. Jag tycker att det är ren skandal att denna försäljning fått ske. Vad ska alla pengarna som man får in på försäljningen användas till, ska man betala av vår utlandsskuld eller kanske det ska gå till miljösatsningar utomlands eller något annat behjärtansvärt projekt.


Fast egentligen är det ju medborgarnas pengar, så ge dom till oss på något vis. Inte som förra regeringen som sålde Telia till oss, folkaktien kallade man den, vinst för staten och förlust för medborgarna!

Samtidigt med detta så ska man dra upp mutskandalen i Afrika om JAS planen, vilket trams, alla vet att i alla länder runt om på moder jord måste man muta sig till kontrakt. Alla vet detta utom svenskarna.

Nog om detta nu ingen ide att gråta över spilld mjölk även om en tår av ilska är svår att hålla tillbaka.

Eder Inquam


RSS 2.0