Statliga penningaffärer

Hallå igen
Nu har jag hört nåt på radion igen, den här gången sas det att de svenska mynten i fortsättningen skulle tillverkas i Finland. Vadå? Tänkte jag, vad sysslar dom med nu då? Nåväl jag sökte lite på nätet och fann massor. Som att Sveriges riksbank redan sålt myntverket i Eskilstuna till finska statens myntverk, Rahapaja Oy. Svenska myntverket i Eskilstuna ingick i riksbankens dotterbolag AB Tumba bruk. Försäljningen skedde 2001 och meddelades i ett pressmeddelande 14 november från riksbanken. Anledningen till försäljningen var att riksbanken hade för avsikt att renodla sin uppgift, inte handla med pengar utan pengar?! Nej deras huvuduppgift ska vara att ansvara för ett stabilt penningvärde och främja finansiell stabilitet.

Så då kan man ju säga att sedan 2001 har våra mynt tillverkats av ett finskt företag, men i Sverige, eller hur? Nyheten på radion var, att våra mynt nu skulle tillverkas i Finland istället för i Sverige. Nu kommer min automatiska fråga: hur är det med konsekvensbeskrivning av detta? Har man kollat upp onödiga transporters miljöpåverkan. Det blir ju så att säga dubbla transporter, först av råmaterialet till Finland för tillverkningen och sedan till brukarna i Sverige. Miljöpåverkan samt ökat CO2 utsläpp ska, ensligt mitt synsätt, alltid ingå i en upphandling. Det ska inte bara vara att någon längre bort, kan lägga ett billigare bud, man ska bevisa att det blir billigare i alla led. Var kommer metallen till mynten ifrån? Hur transporteras den? Hur ska transporten av den färdiga varan göras? Hur ofta?

Jag läste en artikel i en av Sveriges dagstidningar och där kunde man läsa om upphandlingen av tillverkningen av de svenska mynten. Andra företag hade också lämnat in anbud, upphandlingen ska ju ut i hela EU.


Av tradition har alltid ett land tillverkat sina egna pengar, sen tidigt 1600 tal fanns tillverkningen i Stockholm. I de nordiska länderna låg mynttillverkningen i deras huvudstäder. Förra året tillverkade de anställda på AB Myntverket i Eskilstuna 200 miljoner svenska och utländska mynt. När Riksbanken skulle upphandla tjänsten för kommande år anmälde sju mynttillverkare sitt intresse. Det svenska Myntverket slogs ut samtidigt som serbiska Narodna Banka Srbije, tyska Staatliche Münzen Baden-Württemberg och Belgiens nationella myntverk. De tre som kvalificerade sig var Royal Mint i Storbritannien, Spaniens Real Casa de la Moneda samt Myntverket i Finland AB (Rahapaja OY). Av dem var det bara Myntverket i Finland som lämnade in ett slutligt anbud, och därmed är det klart att de svenska guldtiorna, femkronorna, enkronorna och femtioöringarna kommer att tillverkas i Vanda nära Helsingfors framöver. Avtalet gäller i tre år, med möjlighet till maximalt tre års förlängning.


Så sedan årsskiftet 2008 tillverkas nu de svenska mynten i Finland av moderbolaget, alltså de som redan köpt upp myntverket i Eskilstuna. Men varför flytta tillverkningen till grannlandet då man redan har en fabrik i brukarlandet?

Enligt pressen så föll upphandlingen på att man var tvungna att följa upphandlingslagen och att myntverket hade slarvat i sin ansökan. Myntverket hade tydligen ramlat på något miljökriterium. Agneta Rönström, administrativ chef på Riksbanken: - Vi följer Lagen om offentlig upphandling. Enligt vår bedömning uppfyller Myntverket inte våra "skall-krav", och det är nödvändigt om man ska kvalificera sig, säger hon.(citat från www.DN.se 1 okt 2007). Därmed sättes punkt för det historiska arvet av 1012 års obruten mynttillverkning i Sverige. Det finns olika sätt att skriva historia och bli hågkommen på!


I Eskilstuna blir man inte arbetslös, där tillverkas mynt till andra länders riksbanker, medaljer till Nobelpriset, Svenska Dagbladets bragdmedalj och statens belöningsmedaljer.


Idag är det mycket debatterande i media om utförsäljning av statliga företag i Sverige. Myntverket såldes 2001 under förra regeringens mandatperiod. Men de som skriker högst nu de har redan glömt sina egna affärer. Men det är alltid lättare att klaga och kritisera andra än ta på sig skulden för egna misstag. Detta torde alla tänka på, både makthavare och vi vanliga!

Tills något mer retar mig

Eder Inquam





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0