Kvinnojobb och strejk

Lite tankar om sjuksköterskornas strejk


Hur kan det komma sig att just den yrkesgruppen har så dåligt betalt? Är det inte helt enkelt därför att det är ett kvinnoyrke. I Finland var det nära att hela yrkeskåren sa upp sig, för att visa sitt missnöje och markera sitt ställningstagande. Men samtidigt måste man som yrkeskår ha allmänhetens gillande och accepterande, försvinner förtroendet från den breda massan, ja, då blir det inte roligt för yrkesgruppen, det kan t.o.m. bli en negativ respons med spott och spe. Härom året försökte sig kommunal på en låglönesatsning, även där var det mest kvinnor som berördes. Man ville att kollektivet skulle vara solidariskt och låta vissa grupper få löneförhöjningen medan andra skulle stå tillbaka. Vilket naturligtvis inte gick för sig.

Varför är det just kvinnor som hamnar i dessa låglönegrupper. Varför har de arbeten som kvinnor utför lägre status? Och varför har man hittat på olika tariffer beroende på kön?

Det sägs rent ut att kommer det för många kvinnor in i en yrkesgrupp då sjunker statusen!

Väldigt märkligt, men vilket ansvar har vi då i dessa tankebanor. Hur agerar de tjejer/kvinnor som blir mamma/mor? Försöker man peppa sina döttrar att ta för sig och lära sina söner att vara ödmjuka och toleranta? Svaret på den frågan kan vi se runt om oss i samhället, gå in i vilken klädbutik som helst så ser man skillnaden mellan flickor och pojkar. HM, KappAhl, Lindex, Domus, JC ja i alla dessa butiker har vi rosa pluttenuttiga kläder med glitter och trams till flickorna och murriga mörka färger med knäppa detaljer till pojkarna. Jag för min del köper aldrig annat än neutrala kläder till barn.

Indoktrineringen av de små liven startar tidigt så det är inte så konstigt att det blir som det blir. Det är dags för alla flickor-tjejer-kvinnor-damer att slänga av sig det ok vi har på våra axlar, Florence Nightingale syndromet. ( för den intresserade läs på Wikipedia om Florence http://sv.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale, klicka på länken och läs).
Det sägs att kvinnor har det naturligt i sina gener att vårda, ta hand om, må så vara, men det är inget som med automatik ska göra att kvinnor har lägre lön än sina manliga kollegor.


Tittar vi tillbaka i tiden, så har kvinnorna alltid dragit ett tyngre lass än männen, då var det en praktisk uppdelning som man inte pratade så stort om. Under tider då männen varit borta från hus och hem har kvinnorna skött allt. Under andra världskriget så lovordades alla dessa kvinnor som ställde upp och jobbade i fabrikerna som byggde flygplan, som höll industrin igång. Man sa rent ut att hade inte kvinnorna funnits, ja då hade det inte funnits någon infrastruktur att falla tillbaka på, då kriget var slut. På vilket sätt har kvinnornas arbete premierats sedan dess? Då kriget var slut så slängdes kvinnorna ut, de skulle tillbaka till hemmen och sköta sitt, "bliv vid din läst". Tyvärr var det inte så enkelt och det är det inte än heller. Ett eget arbete ger frihet och en möjlighet att klara sig själv. Men de gamla tankemönstren lever fortfarande kvar. Idag ska kvinnan göra lika mycket mannan, dvs. jobba heltid men plus att hon också ska sköta hem och barn plus hinna med like allt extra som dyker upp som t.ex. förenings aktiviteter för/med barnen.


Nu har jag kommit långt ifrån strejken men det är lätt att man svävar iväg, och jag tror att det ligger så mycket annat bakom, denna motvilja att ge kvinnor den lön som de förtjänar. I sammanhanget finns också ett annat stort problem, det är ju så många kvinnor vi pratar om! Alla dessa lågavlönade kvinnor, ska alla dessa ges en skälig lön för deras arbete då skulle troligen hälften av alla jobben försvinna och då skulle inte några verksamheter fungera! Vad ska vi göra då? Jo, ta bort de delade tarifferna, kan männen ha högre lön än kvinnorna, ja då kan alla ha samma lön. Börja där, höj lönerna till samma nivå, männen kan vara utan löneförhöjning under en treårsperiod medan kvinnorna fasas in på samma nivåer. Detta gäller i hela samhället. Vi måste få bort statusskillnaden mellan könen. Lyckas vi med det, ja då behöver inte sjuksköterskor eller andra grupper strejka som idag, för då blir deras arbete något som vi värdesätter på ett helt annat sätt.

Så klart att det finns massor med grupper i samhället som borde få högre lön lika väl som det finns grupper som borde få lönesänkningar!

Många tankar blev det, och med förhoppning om att sjuksköterskorna kommer till en bra uppgörelse, så avslutar jag för denna gång.

Lev väl Inquam


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0