GMO fritt val eller inte

För ett bra tag sedan såg jag på TV om att man nu har bestämt sig för att GMO, inte är farligt och därför inte behöver särbehandlas. Inte heller är en märkning av dito nödvändigt, det är ju som vanliga organismer, ingen skillnad. Vad är då GMO, genetiskt modifierad organism, definieras som en "organism där det genetiska materialet har ändrats på ett sätt som inte sker naturligt genom parning eller naturlig rekombination". I lagens mening är "organism" en biologisk enhet som kan föröka sig eller föra över genetiskt material, vilket också inkluderar frön, frukter och pollen.

Det kanske inte påverkar oss människor direkt genom att vi äter av GMO men vi kanske gör irreversibla saker med andra organismers arvsmassa som visar sig om flera generationer. Monsantos är ett företag som tillverkar både gröda och växtgift, där deras gröda tål deras växtgift, måste vara en effektiv affärsidé. Jag anser att sådan vetskap borde göra oss väldigt restriktiva mot GMO överhuvudtaget och framförallt göra vårt yttersta, för att alla GMO produkter ska märkas. I och med att produkterna är märkta så kan vi som konsumenter göra vårt val, vi kan själva avgöra om vi vill ha sådana produkter eller inte! Det är inte meningen att den möjligheten ska försvinna/tas ifrån oss i ett demokratiskt samhälle. Lobbyisterna och därigenom Monsanto har lyckats i sitt försåt i USA för där är det bestämt att GMO föda inte ska märkas. Jag ser det som att man vill Mörka det hela, man är inte riktigt ärlig mot konsumenterna och samhället. Varför törs man inte låta varorna vara GMO märkta är det kanske så att det är något skumt med dem ändå? Tanken smyger på mig, jag tycker det verkar skumt.

På länken här nedan finns en översättning av de två första kapitlen i en intressant bok, och i artikeln även en länk till originalet. Läs gärna igenom det som står där. http://www.2000taletsvetenskap.nu/recensioner/recens37.htm

Som en förlängning av detta så har en film haft premiär på Sveriges biografer, filmen heter I am Legend och handlar om vad som hände i ett fiktivt samhälle där mässlingsviruset modifierades och resultatet blev en katastrof. Amerikansk film där man påvisar en risk, måhända deras sätt att protestera mot sitt samhälle eller bara ännu ett försök att skapa kassasuccé.  Oavsett så är det våra val som konsumenter som avgör en varas framtid. Fråntas vi denna möjlighet så anser jag att vi bör bojkotta varor från länder där man inte har märkning av sådana varor.
Genom att välja ekologiskt producerat undviker vi GMO det är värt priset.
Inquam


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0