Friskolor

Hej alla, förlåt att tiden inte riktigt räcker till att skriva ner sådant som jag reagerar på. Det är ju inte så att jag upplever att det inte finns något att reagera på, det finns massor där ute som vi borde ta tag i och protestera mot.

Nu har jag hört något på radion igen, den här gången handlar det om ett förslag från Moderaternas läger och gäller friskolorna. Man anser att kommunerna ska fråntas sin "vetorätt" vad gäller startande av nya friskolor. Att det går för sakta att starta en friskola och att det ska bli lättare och snabbare att starta en friskola. Jag anser att vi måste sluta eller i alla fall begränsa antalet friskolor. Friskolor har vi och det är bra, men de ska inte bli för många och med allt för skiftande inriktningar. Vi oroas allmänt över att det ska bli skolor med religiösa eller politiska inriktningar där vi är rädda att eleverna ska indoktrineras och påverkas i en, som vi ser det, negativ riktning. Faran finns att det blir en segregering i samhället med en uppdelning av eleverna/studenterna. Skolan är en rättighet och samtidigt en skyldighet för alla i Sverige, men vi måste ha en bra skola för alla. Utarmas hela systemet med att det blir för många val, där dessutom skolorna "bjuder" över varandra i erbjudanden till dem som väljer deras skola, så gynnas ingen av det i förlängningen.

Men varför ska det vara så bråttom med att ordna en friskola? Den tid som det tar idag är inte för lång, att starta en skola med det ansvar som det innebär ska inte få hastas fram. Inte heller är det väl meningen att stora privatfinansierade bolag ska ta hand om undervisningen i Sverige. Den kommunala skolan måste få finnas kvar och med den insyn och medbestämmande som det innebär. Vilket scenario skulle vi kunna måla upp om den kommunala skolan försvann, hela vårt samhälle byggs upp av ett ekonomiskt tänkande och för att driva något behövs kapital. I skolans värld är det både personal, material, pengar men framförallt ska dessa vara av bra kvalitet för att eleverna ska får en fullgod utbildning. Vilka konsekvenser blir det då pengarna sinar, hur på verkar det eleverna, inga pengar då dras det in på materialet, böcker och lokaler, undervisningen blir lidande. Resultatet blir en negativ spiral som drar med sig allt och det kan blir svårt att stoppa utvecklingen. För att ha en bra utbildningsmiljö behövs alternativ men det får inte bli så att det slår undan fötterna för det ena systemet, och som jag ser det är det offentliga, kommunala systemet som kommer att påverkas mest negativt.

Friskolorna är här för att stanna och vi har haft privata skolor i Sverige sen lång tid, så den tanken motsätter jag mig inte. Men att stressa fram nya friskolor företrädesvis under något undervisningsbolags paraply det anser jag att vi ska protestera emot.

Det andra förslaget som skolgruppen hade att det ska vara lättare än idag att stoppa en friskola som inte håller måttet, det anser jag är helt rätt. Ser man några felaktigheter så ska inte tiden få gå och man ska utreda till leda, sätt upp tydliga krav och uppfylls inte dem, dra då in skolpengen för den skolan och blir det inga förändringar dra då in tillståndet.

När man hör om sådana här förslag så inser åtminstone jag vilken makt media har i sådana här fall. Man pratar mest om det som stöter sig i förslaget men nämner bara i förbigående de bra i förslaget. Kanske man ska göra om benchmarketing konceptet, kolla vad de andra gör och gör det bättre till att kolla vad som förslås och ta ut det bästa ur det. Alltså plocka ut russinen ur kakan.

Dagens tankar från Inquam


Kommentarer
Postat av: Johan

Du har mycket bra innehåll på din blogg. Friskolor är som du säger bra men risken med friskolor är att betyg blir satta på grund av att skolan ska få bra rykte och inte för att elever förtjänar det.Jag skulle gärna se lite tydligare styckesindelning så det blir lättare att läsa det bra innehållet.

2008-08-15 @ 22:43:33
URL: http://www.johandahlgren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0