Koldioxiden i vår atmosfär

Mitt andra inlägg behandla klimathotet


Vart är vi på väg med vår värld, allt vi vill, allt vi kan slutar uppenbarligen med att vi förstör allt som vi värdesätter. Miljöförstöringen har tagit en oanad väg, och vi kan inte styra den, det vi kan, är att försöka mildra dess effekter så att vi kan fortsätta finnas till på vår blå planet.

Både igår och idag har vi hört på nyheterna om att koldioxidhalten i atmosfären ökar betydligt snabbare än vi tidigare trott och beräknat.

Hur mår vår värld och vår civilisation? Är den rent av döende?

Historiskt har flera civilisationer gått under, som resultat av miljöförstöring, men då har det funnits andra platser att flyta till. Eufrat och Tigris området där en blomstrande kultur fanns, men där bevattningen och förvaltningen av jorden satte punkt för allt. Indiancivilisation i Sydamerika, då inte de som européerna förstörde, utan en jordbrukskultur som drabbades hårt av El Niño. Skillnaden denna gång, mot tidigare katastrofer är, att det nu är hela planeten som är berörd och att det inte finns några nya ställen att flytta till!

Larmrapporterna avlöser varandra IPCC, ett FN organ, har skrivit tre rapporter och i dessa beskrivit flera olika scenarier. Dessa scenarier överträffas av verkligheten och utvecklingen idag och den är betydligt allvarligare än alla experter räknat med. Varför, jo utvecklingsbegäret och hetsen i vårt samhälle driver på. Kina och Indien spyr ut föroreningar från sina tusentals kolkraftverk. All koldioxid i luften ökar sakta men säkert på medeltemperaturen i atmosfären. Ett visst mått av denna växthuseffekt behövs för att vi ska ha det bra på planeten Jorden. Men utsläppen idag gör att vi får en ökad uppvärmning av atmosfären och det är ett hot mot vår planet.
Indien och Kina är inte heller knutna till Kyotoprotokollet eftersom de är utvecklingsländer! Men vilka är det som investerar i dessa länder?! Jo, det är vi i väst, som finansierar denna explosiva tillväxt, utan några som helst krav på sig att ta vara på miljön "där borta". Mina förslag är: Inför tvingande regler på investerare och de som etablerar sig, att den lagstiftning som de har i sitt hemland även gäller i det främmande landet. Lämna frikostiga lån till avgasrening i de mest expansiva länderna. Premiera de länder som verkligen bryr sig om sin miljö både på hemmaplan och bortplan.

Fredspriset i år delades mellan IPCC och Al Gore, en annan person som debatterat klimatfrågan flitigt. Tydliggörandet av detta problem i och med fredspristagarna kommer i elfte timmen. Men har all denna kunskap fått världens beslutfattare att agera? Förhandlingar och möten löser av varandra, det pratas och pratas. Men vilka resultat kan vi se? Det käbblas om allt men då all is smält på grund av ett varmare klimat så kommer vår jord att se annorlunda ut. Stora delar av den mark som idag hyser miljonstäder kommer att ligga under vatten. Var bor då alla stora beslutsfattare? De flesta bor just i dessa områden, kan tycka att det är dags att se om sitt eget hus, så att säga!


Vad kan vi då som medmänniskor göra? Alla små bidrag är viktiga. Hos oss här i Sverige är det transporterna som står för en del av de stora utsläppen. Vad kan vi göra, försöka minska på våra egna utsläpp, inte köra så mycket bil, om vi kan dra ner på det, åka kollektivt eller samåka. Vi måste inse att vi själva också har en skyldighet och ett ansvar mot kommande generationer, att göra allt vi kan, för att det över huvud taget ska finnas en chans för några kommande generationer.


För några år sedan gjordes en film, The Day after Tomorrow, som handlade om klimatet, i den filmen fick vi se ödmjuka politiker i väst som vände sig till utvecklingsländer och bad om och fick hjälp, då hela norra halvklotet frös till is. Hollywoods syn på det hela.

Den verklighet som vi kanske har framför oss är kanske inte så olik denna fiktion där man ber varandra om hjälp. Ödmjukhet behövs, att ge och ta, men det måste ske nu inte i morgon.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0