Engångsglas

Hej Alla läsare

Min förhoppning är att ni orkar läsa det jag skriver, jag ska föröska återkomma regelbundet med sådant som jag retar upp mig på eller sånt som helt enkelt måste få berätta om!

Jag undrar över allt engångsglas som sprids runt oss. Har inte de som säljer dryck något ansvar för den tomma förpackningen? Igår var jag in i en butik, jag stannade till framför en hylla fylld av flaskor och burkar av diverse sorter. Av alla dessa var merparten aluminiumburkar, där samtliga ger 50 öre i pant. Av de 15 olika glasflaskorna var det 3 stycken som gav pant. Hur kan detta komma sig, det var inte enbart flaskor av utländskt fabrikat utan flera rena svenska produkter. Detsamma gäller för de flesta plastförpackningar som det säljs dryck i, 50 öre pant oavsett läskinnehåll eller juice. Dock sprider hela mejerinäringen ett stort antal engångsflaskor med sina produkter. Men det är en parentes i detta sammanhang och något som jag ska återkomma till i framtiden.

PLM är ett företag i Sverige som tillverkar förpackningar, förkortningen PLM betyder i detta sammanhang Plåtmanufaktur AB men cyniskt nog kan PLM även stå för Product Lifecycle Management. Intressant faktiskt hur det kan bli, eftersom PLM oftast inte lever upp till detta, med sina engångsglas.
Vi i Sverige är väldigt lydiga medborgare, vi sorterar våra sopor och lägger dem, oftast i rätt kärl. Glasåtervinningen har flera år på nacken och i de flesta kommuner finns glas igloos.
Men lite historia kan också vara på sin plats vad gäller Plåtmanufaktur AB. Redan på Napoleontiden dök de första plåt­för­pack­ning­ar­na för livsmedel upp. I Sverige startade Tornér­hjelm 1890 en liten leksaksfabrik i Åkarp som snart flyttade till Lund och fick namnet AB Bleck­varufabriken. En bit in på 1900-talet flyttade verksamheten till Malmö. Tio år senare, 1919, bildades AB Plåtmanufaktur. Konservburkstillverkningen fick sin första hel­auto­mat­iska tillverkningslinje. Lysekils Emballagefabrik köptes för att få tillgång till en specialfabrik för konservemballage. Så småningom kom även glas- och plast­för­pack­ning­ar in i bilden.

Glaset som samlas in hamnar i Närke där landets enda upparbetnings anläggning. Glaset rensas först ifrån kapsyler, porslin och andra föroreningar innan de krossas. Glasfiber varan som blir säljs sedan till Gullfiber, som gör glasullsisolering, eller till PLM:s glasbruk som tillverkar nya burkar och flaskor. Cirkeln är sluten! Här skulle det kunna vara slut, men så icke.
Denna process fungerar utmärkt, men allt det glas som ingen bär iväg med, vad händer med det? De som vandrat genom städer och samhällen i arla morgonstund och ser spåren efter helgens drickande i staden alla hörn, ibland hela flaskor ibland krossat. Hundägare ondgör sig över faran att gå ut med sitt husdjur, faran att de ska skära sig på tassarna oroar.
Inför pant på alla glas, oavsett land, märke eller dryck. Hur många returflaskor, plast som glas, eller burkar ser vi ligga kvar ute på gator och torg? Oftast inte många. Dessa samlas in väldigt effektivt av ett garde med individer som samlar, pantar och får pengar, lön för mödan. Så återigen: Inför pant på engångsglasen, liknande på plastflaskor, så blir vi av med det resursslöseri som engångsglas innebär.
I väntan på detta så uppmanar jag er alla till en samlad BOJKOTT av icke pantbara glasflaskor och då vi ändå håller på även plastflaskor utan pant. Tänk på detta nästa gång du/ni handlar någon dryck, oavsett om det är på ICA/Konsum eller Systembolaget.

Tack för visat intresse och på återseende
Inquam, nybliven bloggare med intresse för miljö och samhälle


Kommentarer
Postat av: Pantare

Jag går ett steg längre och försöker bojkotta allt som inte säljs i returflaskor i glas. Vår klassiska standardflaska som rymmer 33 cl, med rötter i 1870-talet, verkar ogillas av såväl bryggerier som handlare. Bryggerierna väljer ofta att tappa öl på profilflaskor (ett finare ord för engångsglas) och butikerna gömmer undan returglasen i en undanskymd del av butiken.

2007-10-31 @ 13:17:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0