Dan före Dopparedan

23 december


Än är det inte julafton, men det närmar sig tolvslaget. Denna för mig underbara högtid men med så många måsten. Hur många är vi som pysslar och sysslar inför julafton som fixar och donar för att allt ska bli så bra som möjligt? Massor av oss finns i hela landet, varför är vi sådana slavar under våra egna kvarnstenar. Mindre stress och färre måsten skulle vara bra för flertalet av oss som inte gått och lagt oss ännu.

Hur många av oss drömmer om att kunna åka bort nånstans över julen, kanske ta in på ett hotell där allt finns, all den mat som man inte hinner äta upp hemma. Tänk att bara få sätta sig vid ett bord ta från ett bord bara det som jag vill ha och slippa bry sig för det som dom andra vill ha. Jag hörde en person som sa att julmaten den hinner man aldrig äta upp utan den "slits ut" fram och tillbaka i kylskåpet i en vecka, efter den tiden är det både maten och ätarna som är slitna. Vi drömmer om den perfekta julen men den mat och de julklappar som vi önskar våra nära och kära vi vill ge våra nära det bästa och det vi tror att dom vill ha, det blir till en spiral av måsten och krav som vi dansar efter.

Flera av oss avnjuter flera julbord innan själva julen är här, det kan vara firman/jobbet skolan eller bara ett kompisgäng som går ut och äter ett av alla de julbord som serveras i vårt avlånga land. Vi tar för oss av det vi vill och äter så vi nästan mår illa. Julbord börjar serveras tidigt allt för kommersen ett nytt sätt för etablissemanget att suga ur oss lite mera surt förvärvade pengar. Men även detta hör julen till, att få provsmaka lite på det som vi sen ska kunna frossa hemma hos oss själva.

De olika näringsställena lockar med olika varianter på julbord, men vad vill vi egentligen ha? De flesta vill ha sill och potäter, inte speciellt dyr mat, sen ska det finnas lax av flera de slag, skinkan icke att förglömma och så allt det småvarma. Olika vanor i olika delar av landet men ack så gott. Men får man inte den julmat man vill ha ja då blir man lite sur. Eller tänk att lockas med en inbjudan om julfest och så får man nymodig mat, igen skinka ingen prinskorv, nej då blir vi sura igen. Julen är en mysig högtid men det behövs så lite för att det ska gå snett. Vi är väldigt bundna till våra traditioner vad gäller julen, vi är mer flexibla under de andra högtiderna och storhelgerna. Nästan så man kan ha en slogan: Rör inte min Jul. Viktor Rydbergs rim om enbart tomten är vaken, men så här dan före dopparedag är vi fler än tomten som är vakna. Julen är den helg som jag värdesätter mest, det är mörkt det blir så mysigt med alla ljus finns det snö så skiner den upp, det ska helst också vara flera grader minus.

Minutvisaren kryper sakta fram mot tolvslaget, jag ska fortsätta en lite stund till.


God Jul önskar jag er alla
Inquam


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0